Friday, July 26, 2013

Alhamdulillah...

Sekarang update live di maktab...hehe...kelihatan ada seorang lelaki yg sedang menunggu makwenyer...haishhh..lalu kwluar dan terpacullah doa ini....alhamdulillah...dalam bulan yg baik ini aku terpelihara dari maksiat...tambahan pula dengan imej bertudung yg aku bawa....rasa sangat bersyukur...dan teharu dengan apa yang berlaku dalam bulan yang penuh barakah ini....mujur sahaja allah dekatkan aku dengan orang3 yang sentiasa mengingatinya...dengan adanya tazkirah pada setiap hari dan tazkirah yang berbentuk teguran membina itu ku jadikan panduan untuk meneruskan perjalanan yang banyak liku ini..

Sebenarnya..bersyukur juga yang tidak terhingga dengan keputusan yg aku dpt...alhamdulillah...sangat berpuas hati..itu pun setelah mendapatkan kebenarannya dari ustzh tentang subjek PIK2103 yang ustzh ajar dan apa3pun..dlm bulan yg penuh mulia ini...aku mengharapkan agar allah makbulkan hajatku untuk mendapatkan keputusan yg lebih cemerlang pada sem akan dtg...amin...:)

dan memang tak sangka subjek ustazah waina hanya aku shj yg dpt A...cehh...syukurlah apa adanya dengan result yg sementara..atas dunia shj..asalkan ilmu yg dipelajari berkat....;)

Thursday, April 11, 2013

Wednesday, April 10, 2013

Refleksi / Impak Dalam Bahasa Arab.

bismillah, sedikit perkongsian bagi penulisan refleksi dan juga impak..:) semuanya dalam bahasa arab, terutamanya bagi guru JQAF yang mengajar bahasa arab..:)


نموذج من الملاحظات الذاتية والأثار التعليمية
Contoh Penulisan Refleksi Dan Impak

* إن عملية التعليم والتعلم قد تحققت الهدف المنشود
Sesi P&P telah mencapai objektif/target yang diingini
* يستوعب التلاميذ  جميع  المستويات التعليمية و التعلمية
Murid2 dapat menguasai kesemua aras P&P
* يستوعب التلاميذ  جميع  المهارات المدروسة
Murid2 dapat menguasai kesemua kemahiran yang dipelajari
* يستوعب التلاميذ  مهارات  التعليمية المُركزة
Murid2 dapat menguasai kemahiran pembelajaran secara intensif
* يستوعب التلاميذ أهداف التعليمية مع عشرة   منهم يجيدون فيها
Murid2 dapat menguasai objektif pembelajaran dengan 10 daripadanya mencapai target
* يستوعب التلاميذ المستوى الأول و الثاني  من نتاج التعلم
Murid2 dapat menguasai aras satu dan dua daripada hasil pembelajaran
* خمسة من ثلاثين التلاميذ لا يستوعبون علي نتاج التعلم
5 daripada 30 murid2 tidak menguasai hasil pembelajaran
* عشرة  من ثلاثين التلاميذ لا يستوعبون علي أهداف التعليمية
10 daripada 30 murid2 tidak mencapai objektif pengajaran
* خمسة من ثلاثين التلاميذ لا يستوعبون علي المستوى الثالث من نتاج التعلّم
5 daripada 30 murid2 tidak menguasai aras 3 daripada hasil pembelajaran
* عشرة من ثلاثين التلاميذ لا يستوعبون علي المستوى الثاني من نتاج التعلّم
10 daripada 30 murid2 tidak menguasai aras 2 daripada hasil pembelajaran
* شارك التلاميذ فى الانشطة التعليمية مشاركة ايجابية و ممتعة
Murid2 telah menyertai aktiviti P&P dengan jayanya
* عدم مشاركة بعض التلاميذ مشاركة فردية  في الأنشطة التعليمية لضيق الوقت
Sebahagian murid2 tidak terlibat dalam aktiviti P&P kerana kesuntukan masa
* يبدو التلاميذ غير مشوقين فى الأنشطة التعليمية لعدم استخدام الواسائل المعينة الرائعة / المناسبة / ذات جزّابة .
Murid2 kelihatan tidak seronok kerana ketiadaan BBM yang menarik dan bersesuaian
* يبدو بعض التلاميذ غير مشوقين فى الأنشطة التعليمية لعدم  استخدام الواسائل المعينة الرائعة / المناسبة / ذات جزّابة .
Sebahagian murid2 kelihatan tidak seronok kerana ketiadaan BBM yang menarik dan bersesuaian
* شارك بعض التلاميذ في الأنشطة التعلمية وامّا الباقي منهم غير مشجعة في المشاركة
Hanya sebahagian murid2 yang mengikuti P&P, manakala bakinya tidak bersungguh2 dalam P&P








* غياب بعض التلاميذ في الفصل لحضورهم برنامج خارج الفصل
Sebahagian pelajar tiada di dalam kelas kerana menghadiri aktiviti luar kelas
* تأجيل عملية التعليمية و التعلمية لحضور المعلم الى مشاورة / اجتماع المعلمين
P&P ditangguhkan kerana menghadiri mesyuarat / mesyuarat guru
* تأجيل عملية التعليمية و التعلمية  لحضور المعلم الى برنامج خارج الفصل.
P&P ditangguhkan kerana menghadiri program luar kelas
* تأجيل عملية التعليمية و التعلمية  لحضور المعلم الى برنامج خارج  المدرسة .
P&P ditangguhkan kerana menghadiri program luar sekolah
* عملية التعليمية و التعلمية لا تجري في مدّة موعدها الكاملة  لمانع  ما لا بدّا منه
Aktiviti P&P tidak dapat berjalan dengan sempurna pada tempoh yang ditetapkan atas sebab yang tidak dapat dielakkan
* يحتاج الى اعادة بعض الأنشطة التعليمية لعدم استيعاب التلاميذ في أهداف التعليمية
Sebahagian aktiviti P&P perlu diulang semula kerana murid2 tidak menguasai objektif pembelajaran




Monday, April 8, 2013

BBM Bahasa Arab Saya!

bismillah, ini adalah sekadar perkongsian cara saya buat BBM..

insyaALlah saya akan bagi contohnya nanti ye?

okey, kalau untuk darjah 3 KSSR..ros lebih suka cari gambar di google image..just search dengan perkataan sebagai contoh kta nak mencari duulaabun..almari kan? kena cari gambar in english kalau rasa nak colour gambar tu..kalau nak jimat ink boleh lah cari gambar yang dalam colouring book kat google image..kalau nak cari dan print yang berwarna boleh jer...terus tulis almari..nanti keluar banyak gambar almari..hehe..

kemudian paste kan ke MS Word gambar tersebut dan besarkan...sure cantik klau kite print dekat kertas yang berwarna warni sebab budak-budak ni suka dengan benda yang colourful..;) hehehehe:P

okey, boleh tengok dibawah ni contoh yang ros buat untuk tajuk : Libasi Aljamil




okey, itu sahaja...

nanti kalau ada lagi ros akan kongsikan lagi di sini..:) insyaALlah..:)



Monday, March 4, 2013

Adakah Kita Benar-benar AMANAH?

bismillah dan assalamualaikum wbt semua sekali..:)

A very good evening to all of you..eccehh! speaking pulak kiter..tiber3..:) hyeeee semua..quick update..nak cerita tentang AMANAH! adakah kita sudah cukup meelaksanakan tugasan kita dengan baik, penuh jujur dan amanah? inilah yang sentiasa bermain di fikiran saya...sejauh manakah diri ini amanah terhadap tuntutan hak agama...

rasa serba serbi tak cukup..sempurnakah solat kita? ibadah kita? walaupun setiap kali solat kita selalu melafazkan..inna solati, wa nusuki, wa mahyaya wa mamati lillahi robbil a'lamin.... yang bermaksud: sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah sekalian alam..meliputi makhluk dan kehidupan didaratan dan di lautan...hebat, janji kita dalam solat...tpi adakah ianya sudah cukup membuktikan kita benar-benar amanah melaksanakannya?

biarpun sembahyang solat 5 waktu kita sempurna, tapi bagaimana pula dengan amanah terhadap ibadah kita? terhadap kerja kita? huhuhuhu...ni nak cerita! peringatan untuk diri sendiri yang hina lagi dina ini...:'( 

duk solat akhir waktu jah! alasan, banyak kerja...nak buat rph, nak pi punch card takut lewat...macam-macam alasan lahhhh! dan akhirnya membawa kepada lembah dosa! nauzubillahhhhhhh min dzalik...

saya benar-benar tidak tahu samaada sudah cukup sempurna atau tidak kerja saya di sekolah, rumah sehinggalah yang melibatkan janji saya terhadap Allah...takut...tapi masih tidak serik melakukan dosa...

apa yang selalu saya doakan adalah, agar saya ini tidak kufur nikmatNya...:'( 

* kesempurnaan itu perlu dicari..dan perlu perbanyakkan doa dan tawakkal kepadanya..saya yakin dan terlalu yakin dengan DIA...pasti ada Kejayaan ! hayya a'la solah, hayya a'la alfalah..! :)

Chaiyokkkkkk...tidak cukup amanah bila MOS masih tak siap..huishhh! :'(
Older Posts Home